Utazás előtti nyári gumi csere

Néhány éve kezdtünk el a családdal bevezetni egy új hagyományt az életünkbe. Minden tavasszal, jellemzően húsvét környékén, elutazunk egy wellness hétvégére, valami szép kis hotelbe belföldön. Általában sosem közös döntés alapján választjuk ki az utazás helyszínét. Megbeszéltük, hogy minden évben más fog dönteni, így mindenki akarata érvényesül, és a többség mindig az utolsó pillanatban tudja meg, hogy mi az úti cél. A sorrendet pedig a szerencsére és dobókockákra bíztuk. Ennek a megállapodásnak köszönhetően voltunk már nagyobb városokban, erdő közeli hotelekben, kirándulós helyeken is. Ilyenkor általában csak félpanzióra fizetünk be, hogy legyen lehetőségünk kipróbálni az adott város legjobb éttermét. Reggeli után kirándulunk vagy várost nézünk, majd az ebéd utáni pihenőt követően egészen vacsoraidőig a wellnessben pihenünk.

Ami viszont sosem változik az az, hogy mindig nagyon készülünk ezekre az utazásokra. Általában a szükségesnél több ruhát viszünk magunkkal, de azt hiszem, ez a legtöbb embernél így van, biztos, ami biztos alapon. Sosem lehet tudni biztosra, hogy milyen idő is lesz.

Ami szintén fix, az az autóval kapcsolatos teendők. Indulás előtt mindig teletankoljuk az autót, általában a tavaszi autó nagytakarítást is ilyenkor ejtjük meg. Viszont, ami még ennél is fontosabb az a nyári gumi. Nagyjából minden évben március-április környékén jön el az az idő, amikor a téli gumit le kell cserélni nyárira. Ilyenkor mi már nem igazán merünk elindulni a megfelelő felszereltség nélkül. Persze előfordult már, hogy a váratlan fagyok közbeszólnak.

A nyári gumi felszerelése a megfelelő időben azért is fontos, mert a szerkezete teljesen más, mint a téli gumiké. Kevésbé vezetik el a nagyobb mennyiségű csapadékot, akár esőről, akár hóról van szó. A gumikon található barázdák is kevésbé mélyek is szélesek, mint a téli gumikon.

Legutóbbi utazásunk előtt nem csak a csere ideje jött el, de új nyári gumit kellett vásároljunk, ugyanis a régi már nagyjából 6-7 éves volt, és ugye ez az az idő, amikor már nagyjából elhasználódik és nem biztonságos. Persze simán előfordulhat, hogy korábban jön el a csere ideje, ezért is fontos ellenőrizni bizonyos időközönként a barázdák mélységét, amik ugye a kellő tapadást segítik elő.

Mivel egy szett egyáltalán nem olcsó mulatság, így alaposan körül kellett néznünk. Hosszú keresgélés után a gumidiszkont.hu oldalára esett a választásunk. Egyrészt az árak győztek meg minket, de a honlapon olvasottak is szimpatikusak voltak. Ez egy teljes mértékben magyar tulajdonú cég, több, mint 19 év tapasztalattal a hátuk mögött. Több, mint 30.000 különféle gumi közül lehet választani. Mi ennél a pontnál már szinte biztosak voltunk abban, hogy fogunk találni minőségben, árban és típusban is olyat, amilyet szeretnénk.

Mivel rengeteg abroncs közül lehet választani, így nagy segítség a webshop oldalán található kereső, amivel nagyon le tudjuk szűkíteni a keresést.

Meg lehet adni a gumik méreteit, ahogyan azt is, hogy négy évszakos, téli, vagy nyári gumi az, amit keresünk. Illetve azt is, hogy milyen típusú járműre szeretnénk vásárolni. Ez lehet személygépkocsi, terepjáró, de kisteherautó is. Mi természetesen nyári gumit kerestünk, így ezt az opciót jelöltük be. Egyébként, ha valaki nem tudja a pontos gumiabroncs méretet, akkor sincs probléma, mert telefonon lehet kérni tájékoztatást, plusz autótípus szerinti keresés is van az oldalon. Ha így szeretnénk keresni, akkor meg kell adni az autó gyártóját, típusát, a gyártási évét, illetve ha van több kivitelben is, akkor azt is.

De még ennél is jobban le tudtuk szűkíteni a keresést, mert van lehetőség megadni súlyhatárt is. Pontosabban azt, hogy mekkora legyen a gumiabroncsok maximális terhelhetősége, illetve az adott gumival megengedett legnagyobb sebességet is megadhatjuk.

Ha viszont valakinek nincs ideje vagy éppen kedve a keresgéléshez, akkor is talál segítséget a honlapon. A főoldalon ugyanis található egy felsorolás a legkedveltebb nyári gumiabroncsokból méret, és márka szerint is. Nem biztos, hogy ott van közöttük a megfelelő, de iránymutatásra mindenképpen hasznos.

Minden guminál látható az aktuális készlet, ami tíz percenként frissül, ami szerintem ritka, de az biztos, hogy így elkerülhetőek a félreértések. Így sikerült is kiválasztanunk a számunkra megfelelő nyári gumit.

Alapvetően, négy darab gumiabroncs megrendelése esetén, ha a rendelésmegadás déli 12 óráig megtörténik, úgy már másnap házhoz szállítják a gumikat. Viszont, mi hiába rendeltünk négyet, pont az egyik legforgalmasabb időpontban tettük, ami egyébként márciustól májusig tart, mert logikusan, mindenki ugyanakkor cseréli le a gumiját, ezért pár munkanapot várni kellett, hogy megérkezzen. Átvételi pontokra is van lehetőség bekérni az árut, én ezt a módját preferáltam volna a dolognak, mert biztos voltam benne, hogy eszméletlen drága dolog lesz a kiszállítás. De tévedtem, mert csak 1490 forintba kerül darabonként a szállítás, ami a méreteket és a súlyt figyelembe véve szerintem kifejezetten baráti árnak mondható. Mint minden internetes vásárlás esetében, itt is pénzvisszafizetési garancia érvényesíthető, ha mégsem lennénk elégedettek a megvásárolt gumiabroncsokkal. Ezen felül pedig gyártói garancia is van a gumikra, aminek időtartama gyártótól függően eltérő lehet, de jellemzően két év szokott lenni.

Az viszont fontos, hogy a helytelen használat, szándékos rongálás, illetve a helytelen tárolásból származó sérülések esetében nem érvényesíthető a garancia. Ennek elkerülése érdekében olvashatunk a tárolással kapcsolatos tanácsokat is, ami azért is fontos, mert így a gumik élettartama maximalizálható.

Egyébként sikerült jól kiválasztanunk az új nyári gumikat, tökéletesen passzolt a méret és minden más egyéb is.

nyári gumi