Hogyan találtunk meg a csőtörés forrását a legutóbbi nyaralásomkor

Mostanság kifejezetten sokat járok nyaralni az ország különböző pontjaira, ahol különféle szállásokat próbálunk ki. Nagyon szeretem összehasonlítani az eltérő hotelek minőségét és szolgáltatásait, illetve az adott környéken is nagyon szívesen körbenézek, ismerkedek a helyi szokásokkal.

Voltunk így már Kisorosziban, Egerben és Hollókőn is az elmúlt évben, pár hete pedig Nagykőrösre mentünk nyaralni a barátnőm családjával. Ki is néztünk egy négycsillagos hotelt, amikről elég jókat írtak. A hotel valóban szép volt, kedves volt a kiszolgálás, és a wellness részleg is elnyerte mindannyiunk tetszését. Ráadásul nem is voltak sokan rajtunk kívül a szálláson, aminek külön örültünk, így nem kell állandóan egymást kerülgetni.

Szeretem az olyan hoteleket, ahol valami meglepetés ajándék vár a szobában, és bizony itt ilyen is volt, csokoládé és gyümölcskosár várt minket az asztalon. Egy szó mint száz: minden nagyon idilli volt.

Egyik nap azonban arra ébredtünk, hogy a szobánk fala kicsit nedves, ráadásul alig volt víznyomás a csapban. Én rögtön elkezdtem sejteni, hogy itt bizony csőtörésről lehet szó vagy akár rejtett csőtörés esete is fennállhat.

Amikor velünk ilyen történt otthon, akkor mi az interneten a vizszereles.net oldalt találtuk meg, amely nagyon megbízható szakemberekkel kínál segítséget különféle problémákra. De milyen problémákról is van itt szó?

A vízszerelés.net oldalán víz- és fűtésszerelésben való segítség egyaránt elérhető, de emellett vállalnak csatornázást, duguláselhárítást, lefolyótisztítást és csőtörés javítást is. A honlapot azt írják, hogy a hibafeltárástól a szerelésig bármit rájuk bízhatunk, és ezt a múltbéli tapasztalatom is megerősíti. Mi akkor a fűtésrendszer javításában kértünk tőlük segítséget, és gyorsan kijöttek, rögtön elhárítva a gondot.

Na de mielőtt még teljesen elkalandoznék, és agyon dicsérném őket, visszatérek a hotelben játszódó történetre. Szóval megnéztem a vizszereles.net weboldalán, mitől keletkezhet csőtörés, és milyen jelek utalhatnak rá.

Azt olvastam, hogy a vízvezetékek állapotát több tényező is befolyásolhatja, ilyen például a kor vagy a használat gyakorisága. De vízkő, rossz csőméretezés vagy rossz felszerelés is okozhatja problémát. Az intő jelek között pedig ott van a csökkenő víznyomás, a sötét, nedves foltok megjelenése a falon, az elárasztott vízakna vagy a magától pörgő vízóra. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes azonnal szakembert felkeresni, mivel nagy gondok jelentkezhetnek idővel.

Éppen ezért lementem a hotel recepciójára, hogy elmondjam, szerintem csőtörés van valahol. A recepciós mondta, hogy már jelezték neki mások is a beázás gyanúját, de ők semmit nem találtak. – Akkor lehetséges, hogy rejtett csőtörésről van szó, amit szinte észre se lehet venni, de szép lassan áztatja a hotel szobáit. – mondtam. A recepciós szkeptikusan nézett rám. Ekkor rámentem direkt a vizszereles.net honlapra és rákerestem a rejtett csőtörésre. Megmutattam, mit írnak róla, és hogy az általam tapasztalt jelek mind arra utalnak, hogy itt egy észrevehetetlen, de annál károsabb csőtörés áll fenn. A weboldalon arról is írtak, hogy a rejtett csőtörés veszélyes is lehet, ugyanis az fokozatosan károsítja az épületet, elsősorban annak falait. Mindezek mellett persze megszálló vendégként sem a legkellemesebb egy olyan szobában lenni, ahol áznak a falak és alig jön víz a csapból.

Így végül sikerült rávennem a szállodai dolgozókat, hogy nézzenek újra utána a dolognak, elvégre ez elsősorban az ő érdekük. Azonban továbbra sem találtak semmit, a szobák közti raktárokra gyanakodtak, de ott sem volt látható vízfolyás.

Megmutattam viszont a szobánkat, ahol addigra már sötét, nedves foltok kezdtek kialakulni az ággyal szemben lévő falon, ami már egészen egyértelmű jele a beázásnak. Erre már a hotel dolgozói is aggódni kezdtek, de nem tudták mit tegyenek, hogy találják meg a rejtett csőtörés forrását. Ekkor javasoltam nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a vízszerelés.net csapatával, mivel ők írtak is erről a problémáról, így szakembereik biztosan értenek ehhez is.

Végül sikerült meggyőznöm őket, a honlap alján lévő űrlapra küldtek is egy üzenetet, amiben visszahívást kértek. Addigra azonban egyre több szállodai lakó – köztük barátnőm családjának tagjai is – elkezdtek panaszkodni a beázásra. Sürgős lett az ügy, úgyhogy cselekedni kellett. Azonnal felhívták a vízszerelés.net embereit a rejtett csőtörés problémájával, akik rögtön mondták, hogy tudnak segíteni.

A nagy szerencse az, hogy a vízszerelés.net Budapesten és Pest megyén belül bárhol vállal vízszerelési és egyéb munkákat, így az sem volt probléma, hogy nem Budapesten vagyunk, hanem Nagykőrösön, mivel az még Pest megye. De ami a legjobb: vészhelyzet esetén 1-2 órán belül is akár ki tudnak jönni, és el tudják végezni a javítási munkálatokat. Ez most különösen jól jött, mivel a probléma egyre nagyobb kezdett már lenni.

Kicsit kevesebb mint két óra múlva megjelentek a szakemberek a hotelben és elkezdték megkeresni a rejtett csőtörés forrását. A szobánktól kiindulva nézték át a legkisebb helyiségeket, de nem találták a forrást. – Most ki kell bontani a falakat? – kérdezte félve a hotel tulajdonosa. – Nem, van erre egy másik megoldás. – válaszolta az egyik szakember a vizszerelés.net-től.

Ez a megoldás nem volt más, mint a csatornakamerázás, melynek segítéségével meg lehet határozni a csőtörés kiindulópontját, és így meg lehet előzni a további rombolást és kiadásokat. Na de nézzük, hogyan is működik a csatornakamerázás! A szakember leenged a csőbe egy úgynevezett száloptikás kamerát, amely rögzíti a körülötte lévő belső felületet. Ha pedig megnézzük ezt a felvételt, akkor már nagyjából fél méteres pontossággal már meg tudjuk mondani, hol történt a rejtett csőtörés.

Így ezzel az eljárással nem kell falakat kibontani, nem is kell ásni, hanem időt spórolva a problémát kell már csak elhárítani. Mindez a mi esetünkben egy 3-4 órás procedúra volt, ami alatt megtalálták a vízszerelés.net emberei, honnan is folyik ki a víz a szobák felé.

A csatornakamerázás tehát rengeteget segített, enélkül nem is nagyon lehetett volna megtalálni a probléma forrását. Ezért is fontos szerintem, hogy egy ilyen volumenű probléma megoldását szakemberekkel végeztessünk el, mivel ők nem csak félmegoldásokat adnak, ami sokszor csak még nagyobb problémákat szül.

De ez igaz lehet egy sima dugulásra vagy vízvezeték szerelésére is igaz lehet. Hiszen én velem is megesett már, hogy elhittem, hogy meg tudok oldani valamit, aztán utólag kiderült, hogy jobb lett volna már az elején szakembert hívni.

A vizszereles.net honlapján két telefonszám is meg van adva, amiket a nap bármely órájában fel tudtok hívni. Emellett a tapasztalat is mellettük szól: több mint 30 éve vannak a szakmában, így ha szerelésről, karbantartásról vagy javításról van szó, akkor érdemes hozzájuk fordulni.

Így segített be tehát az én közbenjárásommal a víszerelés.net a nagykőrösi hotelnek, akik szerintem a jövőben is szívesen keresik fel őket, ha bármiféle problémájuk akad a vízhálózattal.