Hiába a fáradtság, a sport nem maradhat el, és már sportórám is van

Mióta a férjemet megismertem, egy helyen dolgozunk. Emlékszem, az első randinkon, amikor még elején jár az ismerkedés, mindketten izgatottan meséltük, hogy épp egy új helyen kezdünk. Nem rég kerültünki ki az egyetemről, talán második munkahelye lehetett ez mindkettőnknek, így természetes volt bennünk az izgalom – amit az első randi feszült izgalma sem mondhatni, hogy igazán oldott volna. Ő egy műszaki cikkekkel foglalkozó cégnél helyezkedett el; én egy ügyfélszolgálatnál. Ez azóta sem változott – ahogy a szerelmünk sem.

A párom munkahelye nagy precizitást igényel; kevés olyan dolog van, ahol annyi koncentrációra, figyelemre és finomságra van szükség, mint az elektronikus eszközöknél. Ennek köszönhetően sokszor, ahogy annyi családapa, a munkától elcsigázottan tér haza. Szerencsére a főztöm, és a gyerekek vacsoraasztalnál előadott produkciója mindig megvigasztalja. Szükség is van a gyerekek önfeledt, szinte soha nem lanyhuló jókedvére – a munkámból adódó stressz nem csak a férjem, hanem engem is megvisel. A telefonos munkakör, ahol dolgozom, elsőre nem tűnik – s nekem sem tűnt – túlságosan kimerítő pozíciónak; elvégre csak – legalábbis elvben – annyi a dolgom, hogy meghallgatom az ügyfelek panaszait, felveszem az adataikat, és továbbítom azokat az illetékesek felé. Egyszerűnek tűnik, mégsem teljesen az. A gépiesen ismétlődő munkavégzés repetitívvé teszi a dolgot; arról nem is beszélve, hogy az állandó és kötelező kedvesség megterheli az ember pszichéjét (főleg akkor, ha problémás ügyfelet fog ki az ember.)

Ilyen fárasztó munkák mellett nem csoda, ha a párommal néha kikapcsolódásra vágyunk. Mivel tősgyökeres budapestiek vagyunk, természetes, hogy pihenéssel eltöltött napjainkat valahol vidéken szeretjük eltölteni. Nem csak fürödni szeretünk nagyon, hanem az egészséges életmód hívei is vagyunk, így valamilyen wellness-szállodára szokott esni a választásunk, ahol nem csak a szauna kényelme áll a rendelkezésünkre, hanem a konditerem hívása is.

A férjem, köszönhetően annak, hogy műszaki cikkekkel foglalkozik, mindig szívesen beszámol a technológia újításairól, aminek hatásai alól nem maradhat ki sem a sport-, sem a wellnesskultúra.

Aktivitásmérő, Fitnesz-, sportóra volt köztünk egyszer a téma, amikor épp egy ilyen wellnesshétvégénket töltöttük valahol vidéken. Az aktivitásmérők, illetve a sportórák épp olyan dinamikus fejlődésen mentek keresztül, mint a legtöbb hasonló IT-csoda. Ezzel párhuzamosan nőtt a népszerűségük is: míg 2011-ben nagyjából 11 millió ember használt napi szinten aktivitásmérőket, addig mára ez nagyjából 170 millióvá (!) nőtt.

De hogyan is működik egy ilyen szerkezet? Mi értelme beszerezni egyet?

Az aktivitásmérők vagy más néven fitneszórák viselőjük fizikai állóképességét és napi aktivitását mérik. Ellenőrzi a pulzusunkat, vérnyomásunkat, s közben figyeli és a későbbiek számára regisztrálja, mennyit futottunk, sétáltunk vagy aludtunk. Az aktivitásmérők mindeközben a 21. századi digitális fejlődés egy másik nagy győzteséhez, az okostelefonokhoz kapcsolódnak. A sportolás során szerzett adatokat így visszanézhetjük később a telefonunkon, statisztikákat, tendenciákat készíthetünk vele – mindezt a nélkül, hogy a bár egyre vékonyodó, de azért mégiscsak testes és értékes okostelefonunkat, mondjuk súlyemelés vagy futás közben a zsebünkben kellene tartanunk, megkockáztatva, hogy kiesik, vagy egyéb módon megkárosodik. Az aktivitásmérők, csuklóra illeszthetőségük miatt, így egy sokkal praktikusabb és kompaktabb alternatívát jelenthetnek.

Nagyon fellelkesültem attól, amiket a férjem mesélt ezekről az eszközökről; meg is kérdeztem, nem tudna-e valami jó helyet, ahonnan jó áron, jó minőségben beszerezhető-e lenne egy. Ekkor mutatta meg nekem a tabletjén – amit szinte mindenhová magával hord – a bestmarkt.hu nevű oldalt, ahol több mint 330 termék közül válogathat az aktivitásmérők iránt érdeklődő. Az áruház kínálatában ezen kívül is széles választékkal rendelkezik: megtalálhatóak itt mobiltelefonok, laptop- és számítógépalkatrészek, nyomtatók, projektorok, de még gyermekjátékok is. Mondanom sem kell, a férjemnek csak úgy csillogott a szeme, ahogy a különböző eszközökről tartott nekem előadást; de engem is nagyon felvillanyozott az oldal, nem csak a nagy választék, hanem a nagyon könnyű specialalizálhatóság miatt is.

Az talán természetes, hogy a kívánt termék függvényében kulcsszavakra kereshetünk. De a bestmarkt.hu-n ezen kívül még ár és gyártó szerint is szűkíthetjük a keresésünk – a legolcsóbb, pár ezer forintos termékektől, egészen a csaknem 300 ezer forintos luxuskészülékekig. Szűrhetjük, hogy a gps-szel és/vagy iránytűvel ellátott órákat dobja fel nekünk – ezek a hosszúra tervezett futások, túrák során jelenthetnek nagy segítséget. Sokan szeretünk úszni, ami egy jó vízálló óra nélkül lehetetlen vállakozás. Nos, a bestmarkt.hu-n a vízállóság is egy külön menüpontot kapott. Említettem, hogy az aktivitásmérők a mobiltelefonunkra kapcsolva eredményezik a legoptimálisabb felhasználói élményt.

Nem mindegy viszont, hogy a milyen operációs rendszerrel rendelkezik hőn szeretett telefonunk; ahogy írtam, az a dinamikusság, ami általában a technológiát, s így a sportórákat is jellemzi, a mobiltelefonok fejlődésében eredményezte talán leginkább hatását. A mobiltelefonok szériáról-szériára újabb és újabb fejlesztéseket, ezen belül operációs rendszereket eszközölnek a készülékeikbe. Utóbbi pedig elementárisan határozza meg, hogyan és – jelen esetben – mivel használhatjuk telefonjainkat; nem minden készülék kompatibilis bármelyik készülékkel. A bestmarkt.hu-n e szerint is listázhatjuk a termékeket – így nem fog többet előfordulni az a mindannyiunkkal előforduló, s annál idegesítőbb eset, hogy már a boltból hazajőve, a kipróbálás pillanatában realizáljuk: az, amire súlyos forintokat költöttünk, nem használható.

Ha már sikerült a mobiltelefonunkkal párosítanunk az új aktivitásmérünket, nem árt, ha tudjuk: van még egy nagyon hasznos funkció, ami megkönnyítheti az életünket. Az összekapcsolódásnak köszönhetően az óránkkal jelezni tudunk a telefonunknak. Ez nem csak azoktól a stresszes pillanatoktól ment meg minket, mikor vendégségben vagy épp munkába menet, hiába öntöttük a földre a táskánk lényegében egész tartalmát, nem találjuk a telefonunk, hanem attól is, hogy mobiltelefonunk illetéktelen kezekbe kerüljön.

Aktivitásmérő, Fitnesz-, sportóra

Ha sikerült a részletesen specializált paraméterek alapján kiválasztani a kívánt terméket, nincs is más dolgunk, minthogy a webshopon keresztülj megrendeljük. Ez különösen jól jön ezekben a vírusos időkben, mikor magam is igyekszem kerülni a zsúfolt plázákat, szupermarketeket; persze, akinek a személyes kontaktus nem jelent problémát, az személyesen is átveheti a kívánt terméket, már közvetlenül a rendelés leadása után. Illetve a GLS csomagpontokon is könnyedén átvehetjük a rendelésünk, ráadásul átlagosan 2 napon belül. Mind a csomagpontos, mind a házhoz zállításos átvétel 1490 forintba kerül ebben az esetben, ami úgy gondolom, egyáltalán nem számít borsos összegnek, főleg, hogy ez az ár nem csak Budapesten belül, hanem az egész ország területén érvényes. Ha pedig valaki mégis a személyes átvétel mellett döntene, annak pedig, mondanom sem kell, hogy az átvétel természetesen ingyenes.

Mivel az oldalon a hivatalos márka képviselet garanciális feltételei biztosítottak, nem kell attól tartanunk, hogy rossz minőségű termék érkezik majd a postaládánkba. Erről egyébként a 14 napos pénz-visszafizetési garancia is biztosít, ami nekem különösen jól jött, ugyanis hajlamos vagyok arra, hogy minden nagyobb döntésem után hirtelen meggondoljam magam.

Miután a férjem ennyit áradozott az aktivitásmérők hasznáról, s magam is meggyőződhettem a bestmarkt.hu előnyeiről, némi böngészés után én is kiválasztottam egy tetszetős aktivitásmérő, fitnesz-, sportórát magamnak. Mire két nap múlva hazaértünk, már otthon is várt a rendelésem (szerencsére a fiam otthon volt, így át tudta venni). Meglepődtem, de a férjem tájékoztatott, hogy a bestmark.hu-nál a rendelések 96%-a teljesül 2 nap alatt.

Ami igen rövid idő.

Nem úgy, mint egy boldog házasság.