A környezetkímélő szálloda magával ragadott

Múlthétvégén Ausztriában jártam a barátaimmal. Már régóta szerettük volna megnézni a bécsi karácsonyi vásárt, mivel sok jót hallottunk már róla másoktól. Az idén végre a terv megvalósult.

A vásár valóban nagyon szép volt, a város gyönyörű, a hangulata elmondhatatlanul kellemes. Bevallom, hogy már kicsit jobban tetszik, mint Budapest. Imádom a rendezettséget, és ez Pesten nincs meg, az osztrák főváros azonban precízen pontra van téve.

A hétvégén azonban nem csak a várossal voltam teljes mértékben megelégedve, hanem a hotellel is, ahol megszálltunk. A barátnőmnek a pasija, Marci választotta ki a szállást, szóval én nem is tudtam, hogy hova fogunk menni, hol fogunk aludni. Azonban ahogy megláttam a hotelt, egyből magával ragadott, ugyanis az volt a különlegessége, hogy környezetkímélő módon tervezték meg. A leglátványosabb természetesen az volt, hogy a tetejét teljes egészében napelem borította. A személyzet is nagyon kedves volt, így könnyedén szóba elegyedtem velük. A recepcióstól érdeklődtem a napelem rendszer működéséről. Az elmondása szerint nagyon elégedettek a berendezéssel, rendkívül költséghatékony.

Elég sok áramot fogyasztok, magas villanyszámlákat fizetek, emiatt többször elgondolkodtam már a napelem rendszer vásárlásán. A szálloda személyzetével való beszélgetés után csak megerősödött az elhatározás bennem, hogy valóban szükségem lenne napelemekre.

Többször leültem már napelem rendszert vásárolni, viszont egy ponton sosem jutottam túl: mindig megnéztem a napelem árakat, aztán szomorúan lecsuktam a laptopom képernyőjét és nyugtáztam azt, hogy nekem erre nincs pénzem.

Hazafele meséltem Marcinak a nagy bánatomról, hogy nekem sosem fogják napelemek beborítani a házam tetejét. A fickó erre egy nagyot nevetett, majd megkérdezte tőlem, hogy nem hallottam még a napelem rendszer támogatás 2019-ről. Nyilvánvalóan hozzám nem jutott el a támogatás híre, különben biztos éltem volna a lehetőséggel. Egyből megkértem Marcit, hogy minden lényeges infóról számoljon be, amiről tudni érdemes. Marci sajnos részletekkel nem tudott szolgálni, hiszen ő is csak hírből hallott a pályázatról, de azt tanácsolta, hogy keressek rá a neten, ott biztos ezt is megtalálom.

Izgatottan vártam, hogy érjünk haza Bécsből, és utána tudjak nézni az említett támogatásnak. Miután megérkeztünk egyből bekapcsoltam a laptopomat és rákerestem a napelem rendszer támogatásra. Nem kellett sokat keresgélnem, néhány perc alatt rábukkantam a napelempalyazatok.hu weboldalra, ahol minden lényeges infó pontosan le van írva.

A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat nem az idei évben indult, tehát elég fura, hogy hozzám eddig nem jutott el a híre. A 105,2 milliárd forintos keretösszeget társasházak, lakásszövetkezetek, valamint a magyar lakosság között osztják szét. Ennek a pénznek maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, a másik felét biztosan a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásaira szánják. Ez jó hír, mert akkor elég sok pénz kerül kiosztásra, tehát több eséllyel pályázhatok én is.

Sajnos nem vissza nem térítendő támogatásról beszélünk, de természetesen így is nagy segítség lenne számomra, mivel az 500 ezer és 10 millió forint között elnyerhető összegre nem kell kamatot fizetni, ugyanis 0% kamatozású. A pénz nem csak napelem rendszerre, hanem tulajdonképpen mindenre fordítható, ami energiahatékonyabbá teszi a magyar otthonokat: hőszigetelésre, napkollektorokra, nyílászárók cseréjére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, valamint hőszivattyúk telepítésére. Ennek értelmében teljesen átalakíthatom a házamat, ha azt szeretném.

Úgy gondolom, hogy 0%-os kamat mellett könnyen vissza tudnám fizetni a pénzt, hiszen a napelem rendszer megtérülő beruházásnak számít. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, és nyilvánvalóan nem pont annyit, amennyire a lakásban szükség van, hanem egyes esetekben többet annál. A fel nem használt áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Tehát a termelt árammal még pénzt is lehet keresni. Persze az is meglehet, hogy a kevésbé napos hónapokban a napelemek nem termelnek több áramot, vagy akár kevesebbet is termelhetnek, de szerintem az sem rossz, ha minimális összegű villanyszámla érkezik a hónap végén. Az is segíti a kölcsön kényelmes visszafizetését, hogy a futamidő is elképesztően kedvező, ugyanis a Magyar Fejlesztési Banknak húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. Ez így már egyáltalán nem hangzik lehetetlen vállalkozásnak.

Jól tudjuk, hogy mindennek vannak feltételei, így ennek a pályázatnak is. Csak azok nyerhetnek, akik 10% saját forrással rendelkeznek. Ennek hiányában nem lehet elnyerni a támogatást. Azonban szerintem ez nem egy akkora összeg, amit lehetetlen lenne összegyűjteni, legalábbis engem ez biztos nem tud megállítani.

A weboldalon szerencsére nem csak a pályázati feltételekről esik szó, hanem egyéb hasznos tudnivalókról is. Például eddig nem tudtam, hogy a szakemberek szerint egy profin felszerelt napelem rendszernek 8-10 éven belül meg kell térülnie. Fontos szempont, hogy csak egy profin felszerelt napelem rendszernek térül meg ennyi idő alatt az ára. A szakemberek szerint anyagilag csak a jól megtervezett napelem rendszer éri meg. A jó minőségű napelem rendszerhez szükségesek a minőségi alkatrészek, valamint a hibátlan kivitelezés. Az olcsó gyártmányú napelem rendszerek, sokkal rosszabb teljesítménnyel bírnak, mint a drágábbak, mindemellett a felszelésen is sok múlik. A rosszul felszerelt napelemek, lehetnek akármilyen jó minőségűek, nem lesznek igazán hatékonyak, nem tudnak elegendő energiát termelni. Ennek értelmében a megbízható kivitelezőn nagyon sok múlik.

Az igazi szakemberek először kimennek a helyszínre és felmérik a terepet. Erre főként azért van szükség, mivel ahhoz, hogy a napelem rendszer telepíthető legyen, a tetőszerkezet sok kikötésnek meg kell, hogy feleljen. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő, délkeleti vagy délnyugati tájolású kell, hogy legyen, valamint a tető dőlésszöge is sokat számít. Mindezek mellett arra is kell figyelni, hogy semmi ne vessen árnyékot a tetőre, valamint az elektromos rákötési pontok elhelyezkedése is sokat számít. A fotovoltaikus rendszerek tehát személyre szabottak, az adott ház adottságaira figyelve kell kialakítani őket. Ezért fontos a szakemberek aktív jelenléte a rendszer megtervezése során.

A napelem rendszer támogatás 2019-ben egy jó lehetőség ahhoz, hogy megvalósítsam a régi álmomat. Még az idén pályázni fogok, és reménykedem benne, hogy nem lesz fennakadás a gépezetben és simán megkapom a támogatást. Jó kis karácsonyi ajándék lenne nekem, ha olyan tetőm lehetne, mint amilyen a bécsi szállodán volt. Azt ajánlom neketek, hogy ti is nézzetek fel a napelempalyazatok.hu weboldalra, amennyiben hasonló vágyaitok vannak, mint nekem. A környezetért sokat lehet tenni az energiatakarékossággal. De az sem gond, ha nem vagytok nagy környezetvédők, mivel a pénzét senki sem szereti számlákra elkölteni, úgyhogy akkor legyetek a pénzetek védői. A napelem rendszer garantáltan jó befektetést jelent mindenki számára.