A fenntartható energia

Ki ne szeretne pihenni? És ki örülne annak, ha tudná, hogy a pihenésével, a fogyasztásával nem terhelte a környezetet?!

Én egy nagyon környezettudatos családból jövök. Nálunk mindig is minden szelektíven volt gyűjtve, volt komposztálónk is. Amit lehetett, újrahasznosítottunk, ebben nőttem fel, nekem ez a normális. Sosem értettem az energiát vagy az ételt pazarló embereket, hiszen a saját példámból tudom, hogy nincs szükség nagy erőfeszítésekre az ember életében ahhoz, hogy kicsit környezetkímélőbb módon éljen.

Nyilván van egy csomó dolog, amit én sem, és a családom sem tudtunk kiiktatni, ilyen például a dízel autó. Mindig is dízel autónk volt, mert hosszabb utakra jártunk síelni télen, nyaralni nyáron, például Horvátországba, és ugyebár a hosszabb utakra sokkal jobb egy dízel, mint egy benzines autó. Az első autóm nekem is dízel volt, akkor azt tudtam éppen megfizetni, volt egy jó ajánlat. Fontos egyébként tudni és tudatosítani, hogy egy-egy ember törekvése is fontos, de a legnagyobb változást politikai döntések tudják elhozni, illetve az iparági szereplők, a multinacionális cégek, a nagy vállalatok döntései. Az ipar sokkal több káros anyagot és szemetet termel annál, mint hogy azt mi, állampolgárok rendbe tudnánk hozni az egyéni jó döntéseinkkel.

Aztán az is rengeteg energiát emészt fel, ha az ember utazik. Akár repülővel, akár autóval, de azért a repülés még mindig messze a legkörnyezetszennyezőbb. A legutóbbi utazásunk alkalmával azonban nagyon meglepődtünk, hogy mennyire szuper szállást sikerült foglalnunk.

Thaiföldre utaztunk a párommal, ami már régi álmunk volt. Évek óta nem nagyon jártunk el utazni, hogy ezt meg tudjuk valósítani, és idén végre sikerült. Nagyon hosszú repülőutat tettünk meg, szóval már emiatt alapból mardosott minket a lelkiismeretfurdalás, hogy itt repülgetünk, utazgatunk, miközben olvadnak a jégtáblák… Ellenben mikor megérkeztünk, nagyon szuper légkör fogadott bennünket. Az igaz, hogy a nagy városok nagyon szmogosak, de az üdülővárosokban sok környezettudatos kezdeményezést lehet észrevenni. Például a street foodokat teljesen lebomló, növényi eredetű anyagokban adják, vagy, ami még jobb, sokszor ehető is a csomagolás.

A hotelünk egy nagyon kis puritán épület volt, és először, mikor megláttam, éreztem, hogy van rajta valami furcsa. Nem tudtam megfogalmazni, hogy mi lehet ez, de végülis a vendégszerető helyiek magyarázták el. A hotelünk tetején ugyanis, képzeljétek el, hogy óriási napelemek voltak elhelyezve! Én eddig nem sokat tudtam erről a technológiáról, de a lobby boy szerencsére nagyon képben volt. A hotelben tényleg mindenki nagyon tájékozott volt. A napelem rendszerek biztosítják a hotel áramellátását, egész évben. Ez azt jelenti, hogy a hotelben illetve alatta vannak akkumulátorok, amelyeket feltölt a napközbeni napsütés, így éjszaka ebből az energiából tudják működtetni az épület rendszereit.

napelem rendszerek

A napelem azt eredményezi, hogy lényegében nincs költsége a villamos energiának, nem függnek szolgáltatótól, és nem kell fizetniük az energiáért. Én úgy láttam, hogy ez az elég jelentősnek tűnő költségnek az eltűnése nagyon megmutatkozik a hotel küllemén és a szolgáltatásaik minőségén. Nem drágák a szobák – európai szemmel főleg nem! -, ellenben nagyon szépek és komfortosak. Nincsenek rejtett költségek, nem kell mindenért külön fizetni. Az ellátás, az étterem, az ételek minősége is teljesen jó, persze nem mondom, azért az egész ország higiéniája hagyott maga után némi kívánni valót. Egyszerűen ők nem azt szokták meg, mint mi Európában. Az alkalmazottak is kedvesek, rugalmasak, felkészültek és segítőkészek. Mindezt arra vezetem vissza, hogy annyira sok pénzt spórolnak meg az elektromos áramon, amit arra fordítanak, hogy jobb legyen a hotel, és fejlődjön. Például a wellness részlegük is valami csoda, teljesen ámulatba estem, mikor először megláttam. Ez egy nagyon jó mentalitás, ami közel áll a szívemhez.

Miután hazajöttünk, nagyon elkezdett foglalkoztatni ez a téma engem is és a páromat is. Úgy döntöttünk, kicsit utánanézünk a napelem rendszereknek itthoni viszonylatban. Találtunk is egy oldalt, ahol minden le van írva nagyon részletesen, ezt bárkinek szívesen ajánlom a figyelmébe, aki szeretne hosszú távon spórolni, szeretné, ha a közüzemi számlái nem lennének csillagászati összegek.

Ez az oldal a https://napelemrendszer.info/ . Amit azonnal megnéztem ezen a weboldalon, hogy mégis, pontosan hogyan lesz a nap erejéből, a napsugárzásból valódi villamos energia?! Amin rögtön meglepődtem, hogy a napelem technológia már 200 éves! Nagyon nehéz elhinni, hogy a mai technológiák elődje már az 1800-as években is létezett és működött. Persze azóta sok fejlődésen ment keresztül, de azért az egésznek a gyökerei, a felfedezés, az valóban ennyire régen született. Szóval az a lényeg, hogy a nap sugarait elnyeli a napelem, és a napelemen belül a töltött részecskék mozgásra kényszerítése hoz létre áramot. Ez az áram még nem alkalmas arra, hogy eszközöket működtessünk róla az otthonunkban, először még váltóáramot kell belőle csinálni. Ezt egy külön eszköz, az inverter végzi el. Igen tudom, nagyon sok az idegen szó, de ha az ember figyelmesen követi a weboldalt, és utána olvas mindennek, akkor egészen jól át lehet látni a technológia lényegét és azt, hogy hogyan is lehet ezt beépíteni az életünkbe. Az inverter, a generátor, az akkumulátor miatt van, hogy ezt a technológiát nem lehet csupán egyszerűen napelemnek nevezni: napelem rendszerek léteznek, napelem önmagában sohasem. Kell ez az összes eszköz és folyamat, hogy a napsütésből végül feltöltsük a telefonunkat a konnektoron keresztül.

És még nem is értünk a végére, nemcsak ez a sok eszköz szükséges, de sok szakember, tapasztalat és idő is, mire az ember valóban napelemes rendszert telepíthet a háza tetejére, a telkére vagy egy épületre.

A párommal most már egyre inkább úgy érezzük, bele szeretnénk vágni ebbe a projektbe. Az ő révén örököltünk egy családi házat Budapest agglomerációjában, és ahogy olvasgattunk, úgy tűnik, alkalmas lenne a ház a napelem telepítésére. Mindez persze egy hosszútávú beruházás, hiszen egy ilyen rendszer 8-10 év alatt hozza be az árát, onnantól viszont tényleg nullán tartja a villamos áramra költött összeget.

Meglepő tény volt számunkra az is, hogy a keletkezett nappali áram felesleggel két dolgot is lehet kezdeni. Egyrészt van az akkumulátoros módszer, amit szigetüzemű rendszereknek hívnak, másrészt meg lehet tenni azt is, hogy az ember visszajuttatja az áramot az áramszolgáltató hálózatába. Ehhez persze kell egy oda-vissza mérő villanyóra. A szolgáltató pedig fizet az áramért, amit mi megtermelünk neki. Érdekes, nem?

A https://napelemrendszer.info/ által használt napelem márka a SHARP, ennek utánanéztünk külön is, és nagyon meggyőző volt. Most már tényleg ott tartunk, hogy jövő héten kérünk egy árajánlatot. Azt ígéri a cég, hogy 24 órán belül visszajelez vagy megkeres, ha ajánlatot kér tőlük az ember. Még nagyon az út elején tartunk, de kíváncsi vagyok, mit hozhat nekünk a jövő napelemekkel körbeölelve.