A családi panzióba futár szállítja a gázpalackot

Apa és anya mindene az étteremmel egybekötött panzió, amit a születésem után nem sokkal örököltek, és azóta szívüket-lelküket beleteszik a vállalkozásba. A 25 éve működő panziónak megvannak a maga alappillérei, amiknek köszönhetően jól boldogulnak, és kifogástalanul megy minden. Mind a konyhai, mind a takarító személyzet barátok ajánlása alapján állt össze, és a cserélődés is ezen az alapon működik, a konyhára az alapanyagok egy része a nagymamámtól származik, mint általában a csirke és bizonyos gyümölcsök egy része, a többi pedig a helyi termelői piacról. Egyszóval, megvan mindennek a rendje, forrása, és ettől működik olajozottan a gépezet.

De néha kell a vérfrissítés, az újítás, így édesapám úgy döntött, mostantól házhoz rendeli a gázpalackokat, ha már egyszer erre is van lehetőség, minek vesződjön vele?

Amíg nem emeltem meg egy teli palackot, nem értettem, hogy ez miért olyan fontos, utána pedig már azt nem, hogy apa eddig miért cipekedett a benzinkúton. Mert egy ekkora intézmény nyilván nem olyan, mint egy háztartás, 3 vagy 4 palackra van a szükség.

Édesapám persze nagyon lelkes volt, és rögtön mesélni kezdte, hogy a szomszéd Pista bácsi ajánlotta neki ezt a futárszolgálatot, mert évek óta kínozza a lumbágója, és mindig szenvedett a cserével. Apa megkereste a honlapot, amiről beszélt, és ott látta, hogy elég széles skálán mozog az elérhető gázpalackok száma, van ugyanis sima PB gáz, 11 és fél kilós, illetve 23 kilós kiszerelésben, targonca- vagy motorikus gáz, 11 kilós, 10 és fél kilós propángáz és 21 kilós, és kis kiszerelésű PB gáz, grillezéshez, 5 kilós. Rendelni pofon egyszerű, emailen és telefonon lehet.

Az utolsó tételt leszámítva azonban gőzöm sem volt róla, hogy melyik mire lehet jó, így apa folytathatta a kiselőadást. A targoncagáz, milyen meglepő, motorikus targoncák üzemanyaga. A targoncagáz előnye, hogy olcsóbb, mint a dízel, tehát elég költséghatékony, a gáz minőségének köszönhetően megbízható működést biztosít a járgánynak, és a zord időjárási viszonyok sem befolyásolják a működését.

A rendes PB gáz ugye propán-bután gáz, a sima propán gázt építkezéseken, hegesztéshez, forrasztáshoz, és egy csomó előállítási folyamathoz használják.

Így már érthető volt, hogy az utóbbi két gázpalackról miért nem tudtam semmit, ellenben a grill-verzió nagyon izgatta a fantáziámat, mert egy hónap múlva készültünk a csajokkal kempingezni, és bár nagyon feelinges a bográcsban főzés, elég macera, főleg, ha az ember a reggeli rántottáját szeretné elkészíteni rajta…

Felírtam a honlap címét, amiről apa áradozott, aztán hazaindultam.

Annyira örülök, hogy apáéknak egy gonddal kevesebb innentől, hogy nem kell a nehéz palackot egyedül cipelnie, hanem meg tudják oldani kényelmesen, házhoz szállítással.