A barátom az ingatlanjait eladja és vidékre költözik

A legjobb barátomnak, Ferinek van egy viszonylag kicsi szállodája a fővárosban. Hosszú évek óta a vendéglátással foglalkozik. Az üzlet nagyon jól megy neki, jó üzleti érzékkel rendelkezik. Mindig is arra gondoltam, hogy ezt a hotelt egész életében fogja vezetni, majd pedig a gyerekei folytatják a családi vállalkozást. Ez viszont már biztos nem lesz így, ugyanis ma elárulta, hogy megunta ezt a túlhajszolt életvitelt, elköltözik egy faluba, a hotelt és a fővárosi lakását is eladja. Elképesztően meglepett a hír, hiszen semmi előjelét nem láttam ennek, azt hittem, hogy jól érzi magát a bőrében és a munkájában. De ezek szerint ez nem így volt.

A váratlan infó nem csak engem, hanem mindenkit megdöbbentet, de persze mindannyian támogatjuk Ferit, hiszen az a legfontosabb, hogy ő jól érezze magát.

Az egyik volt osztálytársunk és kedves barátunk, Judit ingatlanok értékesítésével foglalkozik. Judit, amint megtudta a hírt, rengeteg tanáccsal látta el Ferit, egyből előjött belőle a szakember. Az első kérdése az volt, hogy meg van-e az ingatlanoknak az érvényes energetikai tanúsítványa. Nyilvánvalóan mi azt sem tudtuk, hogy miről beszél, emiatt fel kellett világosítson bennünket.

Megtudtam, hogy az energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy az adott ház, vagy lakás energetikai szempontból milyen mértékben felel meg a különböző előírásoknak. Egyszerűbben fogalmazva, azt jelöli, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. A felmérés során a következőket vizsgálják át: a hőszigetelés mértékét, a nyílászárók állapotát, a fűtésrendszert, valamint a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségét és hatékonyságát. Természetesen az az előnyös, ha minél jobb besorolást kap az ingatlan, mivel az azt jelenti, hogy gazdaságos a fenntartása, tehát kevesebbet kell költeni benne például a fűtésre, esetleg a vízmelegítésre.

Az eladás szempontjából is sokat számít az energetikai kategória, hiszen egy AA+ kategóriába eső otthont sokkal magasabb áron lehet eladni, mint egy alacsonyabb, mondjuk CC kategóriást. Ezért hasznos, ha már jóval az ingatlan eladása előtt elkészítettjük a tanúsítást, és nem csak az utolsó pillanatban. Judit tehát azt tanácsolta Ferinek, hogy amint lehet, csináltassa meg a tanúsítványt. Természetesen céget is tudott ajánlani a szakember. Judit megkérte a barátunkat, hogy látogasson fel az e-tanusitas.eu weboldalra, mivel ott megtalálja a megfelelő vállalatot.

Feri szereti elodázni a számára fölöslegesnek tűnő teendőket, így közölte Judittal, hogy neki nem számít, ha egy kicsit kevesebbért tudja eladni az ingatlant, nem foglalkozik ilyesmivel. Ekkor közölte Judit, már kissé erőteljesebben, a lényeget: 2009 januárja óta kötelező minden új építésű és közhasználatú épületre energetikai tanúsítványt kiállítani, 2012 óta pedig már a régebbi épületeknél is szükség van erre. Jogszabály írja elő, hogy egyetlen épületet sem lehet eladni az energetikai tanúsítvány nélkül.

Feri természetesen egyáltalán nem örült ennek a hírnek, pedig Judit szerint ez egyáltalán nem nagy dolog. Ha végre felmenne az e-tanusitas.eu internetes oldalra, rájönne, hogy ezt akár néhány óra alatt el lehet intézni, hiszen az említett cég Magyarország egész területén 12-24 órán belül készít tanúsítványokat. Ehhez csak fel kell hívni őket, vagy ki kell tölteni a honlapjukon megtalálható űrlapot, ezután a vállalat munkatársai majd keresik az érdeklődőt. Egy rövid telefonos beszélgetés során felveszik a legfontosabb adatokat, amiket azonnal továbbítanak a területileg illetékes munkatársuknak. Ezután a szakértő időpontot egyeztet az ügyféllel, törekedve arra, hogy a megrendelőnek a legalkalmasabb időben történjen meg a személyes helyszíni felmérés. A cég munkatársa a megbeszélt időpontban csak elmegy, és elvégzi a szükséges méréseket, majd ezeket az adatokat továbbítja az irodába, ahol a számításokat elvégzik, majd elkészítik az tanúsítványt. A dokumentumot végül futárszolgálattal kézbesítik.

Judit részletes beszámolója után már úgy éreztem, hogy ezt a témát elképesztően túlbeszéltük. Elképzelhető, hogy ennyi idő alatt szinte már az a bizonyos energetikai tanúsítvány is elkészült volna. Remélem, hogy a többi elintéznivaló kicsit könnyebben fog menni, hiszen így sosem fog vidékre költözni az én barátom. Mondjuk igazából ezt annyira nem is bánnám. De ahogy mondtam, az a legfontosabb, hogy ő jólérezze magát, emiatt nem tartom vissza.